for-um.in.ua

Забуті ресторани Києва: де обідала столична еліта та не лише вона у 1950-х роках.

Ці заклади стали не лише місцями харчування, а справжніми центрами культурного життя міста.
Забуті ресторани Києва: де обідала столична еліта та не лише вона у 1950-х роках.

Київ завжди славився своєю гастрономічною культурою. У минулому столітті в місті працювало десятки закладів харчування, кожен з яких мав свою неповторну атмосферу та особливості.

"Телеграф" пропонує вам здійснити віртуальну подорож у часі та дізнатися про найвідоміші ресторани Києва, які стали легендами.

"Рів'єра": місце зустрічі київської богеми

Відкритий у 1935 році ресторан "Рів'єра" швидко став одним із найулюбленіших місць відпочинку киян. У нього було просторе приміщення, площадка для оркестру та танців, а також окремі альтанки. "Рів'єру" любили відвідувати представники київської богеми: поети Микола Бажан та Максим Рильський, актор Олег Борисов, оперний співак Михайло Гришко, а також комедійний артист Юрій Тимошенко (Тарапунька).

Меню ресторану вражало своїм різноманіттям: осетрина, сьомга, чорна та червона ікра, курчата та дикий кабан у ягідному соусі. Напої задовольняли також будь-який смак: молдавські та грузинські вина, армянський коньяк, горілка з перцем. Під живу музику оркестру відвідувачі танцювали. До речі, жива музика була майже в усіх київських ресторанах того часу. З ресторану відкривався неймовірний вид на Дніпро та Поділ. На жаль, після будівництва метрополітену та перенесення головної зони відпочинку в Гідропарк, у середині 60-х років "Рів'єру" закрили.

"Кукушка": ресторан з видом на Дніпро

Недалеко від "Рів'єри" знаходився ресторан "Кукушка", названий так через своє розташування в місцевості, відомій як Кукушина дача. Цей комплекс складався з зимового та літнього ресторанів, а також двох маленьких кафе з буфетами. З ресторану відкривався чудовий вид на Дніпро. Тут святкували весілля та дні народження, а також збиралася київська богема. Після банкетів відвідувачі прогулювалися по Петровській та парковим алеям.

Популярними стравами в "Кукушці" були курка з ткемалі соусом та заєць під сметанним соусом. Особливий колорит закладу надавала жива музика циганського вокально-інструментального оркестру.

"Динамо": місце зустрічі партійної та військової еліти

Ресторан "Динамо" був побудований разом з усім спортивним комплексом у 1933-1934 роках на місці колишнього саду Шато де Флер. Проект ресторану розробив відомий архітектор Йосиф Каракіс. Спочатку ресторан планували збудувати в конструктивістському стилі, але згодом внесли корективи, віддавши перевагу класицизму та неоампір.

"Динамо" було місцем зустрічі партійної та військової еліти, тут проводилися урядові банкети. У 1936 році після чергового банкету обрушився стеля в головному залі ресторану через зміни в конструкції перекриття, зроблені всупереч рекомендаціям архітектора. Каракіса заарештували, але згодом відпустили. Ресторан працював до початку 2000-х років, потім у ньому відкрили нічний клуб. Зараз у будівлі ресторану працює коворкінг та ресторан, але вже під іншим назвою.

"Прага": чеський колорит на ВДНГ

Ресторан "Лебідь" був відкритий на території Виставки досягнень народного господарства (ВДНГ) у 1956 році. У 1959 році, після проведення на території комплексу Чехословацької виставки, заклад отримав нову назву – "Прага". Чеські фахівці допомогли створити новий образ ресторану: змінили освітлення, меблі, розписи на стінах, надали рецепти, навчали кухарів, постачали продукти, пиво, посуд та навіть форму для працівників.

"Прага" користувалася великою популярністю. До страв української кухні додалися чеські делікатеси: яйця та стейк по-празьки, шніцель "Брно", моравський горобець, салат "Прага", кнедлики та суп-гуляш. Після 20 років занепаду, у 2011 році ресторан відновив свою роботу та знову відкрив двері для гостей.

На території ВДНГ також працювали ресторани "Весна" та "Літо", але до наших днів зберігся лише відреставрований ресторан "Весна", в якому знаходиться офіс громадської організації.

Ціни в ресторанах Києва в 1952 році

Ціни в ресторанах Києва в 1952 році можуть здаватися сьогодні смішними. Але слід враховувати, що середньомісячний дохід сім'ї з чотирьох осіб тоді становив приблизно 700 рублів. Ось деякі приклади цін:

  • Сніданок (два смажені яйця, булочки з маслом, кава зі сливками): 5,25 руб.
  • Обід (м'ясна страва з картоплею та овочами, салат, булочки з маслом, тістечка, какао): 15,7 руб.
  • Вечеря (страва з м'яса та овочами, булочки з маслом, морозиво, кава зі сливками): 11,75 руб.
  • Сир: 4 руб.
  • Ковбаса: 7 руб.
  • Лосось: 5 руб.
  • Червона ікра: 12 руб.
  • Горілка (150 г): 10,9 руб.
  • Коньяк (150 г): 18 руб.
  • Пляшка пива: 6 руб.
  • Пляшка шампанського: 42 руб.

Інші відомі ресторани Києва

Окрім наведених вище, в Києві існували й інші ресторани, які користувалися популярністю серед городян:

  • Ресторан "Рекорд" у будівлі Київського іподрому;
  • Ресторан "Спорт" (пізніше "Кавказ") на вулиці Красноармійській (тепер Велика Васильківська);
  • Ресторан "Театральний" при готелі "Театральний" біля Оперного театру;
  • Ресторан "Лейпциг" біля Золотих Ворот;
  • Ресторан "Київ" при готелі "Київ" (колишня готель "Прага");
  • Ресторан "Інтурист" при готелі "Інтурист";
  • Ресторан "Абхазія" в підвальному приміщенні біля Центрального гастронома на Хрещатику;
  • Ресторан "Дніпро" на Подолі;
  • Ресторан "Чайка" при палаці культури "Пищевик";
  • Плаваючий ресторан "Поплавок" на Набережному шосе;
  • Ресторан "Дубки" в Голос