З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий юліанський церковний календар.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВнаслідок церковної реформи змінилася дата святкування Різдва, а отже, і дати початку та закінчення Різдвяного посту. Різдвяний піст або Филипівка триває 40 днів перед Різдвом.
З переходом на новий юліанський календар Різдво в Україні святкуватимуть 25 грудня. А Різдвяний піст 2024 року за новим стилем починається 15 листопада і закінчується 24 грудня. Ті, хто продовжить святкувати Різдво 7 січня, повинні дотримуватись Різдвяного посту з 28 листопада 2024 по 6 січня 2025 року.
Популярні статті зараз Обійдуться без участі ТЦК: кому дали право мобілізувати чоловіків Листопадові тарифи на світло залишать з порожніми гаманцями $3500 пенсії, російський паспорт і зникла інвалідність в ціні 5 млн грн: як голова ГУНП Олег Трачук всіх обманює Чоловіків будуть випускати за кордон за новими правилами: що зміниться з листопада Показати щеОстанній день перед постом, коли ще дозволена м'ясна та молочна їжа, у православних називається Заговіння. Заговіння на Різдвяний піст за новим стилем буде 14 листопада, а за старим – 27 листопада.
Віряни, які бажають стати на шлях обмежень у цей період, повинні розуміти суть Різдвяного посту. Він полягає в отриманні певного духовного досвіду. У цей період прийнято відмовлятися від шкідливих звичок, інтиму та веселощів, оскільки це час зосередження та старанних молитв.
Справжній піст пов'язаний з молитвами, покаянням, прощенням образ, відмовою від злих намірів і стримуванням від спокус. Головним завданням Різдвяного посту є духовне очищення. У цей час не варто сваритися з рідними та близькими, а також оберігати себе від гріховних думок і пристрастей. Вважається, що провести Різдвяний піст у молитві значно важливіше, ніж просто відмовлятися від їжі.
Однією з основних страв у дні посту стає каша — вівсяна, гречана, з пшеничної крупи, рисова та не тільки. Але варять її не на молоці, оскільки від продуктів тваринного походження, за винятком риби та морепродуктів, у дні посту відмовляються. Дозволяється їсти овочі, різноманітну зелень, фрукти, гриби та ягоди, а також горіхи. Не зникає зі столу й хліб, звичайно, приготований за пісними рецептами. Олію можна вживати рослинну — соняшникову, оливкову, горіхову.
Окрім щоденно здійснюваних у Різдвяний піст молитов, намагайтеся як можна частіше читати Святе Писання, зокрема уривки з Євангелія, які звучать у різні дні посту в храмах (про те, які це історії, можна дізнатися, звернувшись до церковного календаря).
Тим, хто хоче дотримуватися Різдвяного посту відповідно до церковних навчань, потрібно знати про такі правила:
- За кілька днів до початку посту можна покаятися і отримати у батюшки благословення.
- Не можна допускати в душі злоби, заздрості, смутку. Якщо виникають сумніви в тому, що вдасться витримати піст до кінця, потрібно прийти до церкви за порадою.
- У цей період потрібно уникати розважальних заходів, свят і застіль. Це важливо як з духовної точки зору, так і з практичної. Застілля не будуть спокушати вас різноманіттям страв.