ISW: Ворог просунувся на Херсонщині, а через нестачу ППО у ЗСУ можуть захопити Часів Яр

    Читать на русском Read in English

    ISW: Ворог просунувся на Херсонщині, а через нестачу ППО у ЗСУ можуть захопити Часів Яр

    ISW: Ворог просунувся на Херсонщині, а через нестачу ППО у ЗСУ можуть захопити Часів Яр

    Російські війська нещодавно просунулися поблизу українського плацдарму на східному (лівому) березі Херсонської області та на островах на річці Дніпро.

    Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

    Геолокаційні кадри, оприлюднені 11 квітня, показують, що російські війська нещодавно просунулися в Кринках. Крім того, російські війська нещодавно почали діяти у південній частині острова Великий Потьомкінський.

    "11 квітня тривали позиційні бої на східному березі Херсонської області, зокрема під Кринками", – пишуть аналітики.

    11 квітня російські джерела заявили, що російські війська відкинули українські диверсійно-розвідувальні групи, які намагалися висадитися на східному березі Херсонської області та на буровій платформі в Чорному морі. У ФСБ заявили, що співробітники не допустили висадку української диверсійно-розвідувальної групи на бурову платформу в районі Штормового газового родовища в Чорному морі.

    У звіті Інституту вивчення війни також вказується, що головною причиною активізації російської авіації, яка скидає авіабомби на позиції сил ЗСУ, став дефіцит систем протиповітряної оборони. На думку аналітиків, це може стати вирішальним фактором захоплення міста Часів Яр у Донецькій області.

    Експерти послались на інтервʼю голови МЗС Дмитра Кулеби, в якому він заявив, що ЗСУ потрібні ЗРК Patriot для захисту населених пунктів і прифронтових територій від балістичних ракет.

    Аналітики зазначили, що регулярні удари Росії змусили українське керівництво обирати між захистом міст у тилу та прикриттям активних районів на передовій.

    Аналітики пишуть, що РФ користується ослабленою ППО України, намагаючись зруйнувати енергетичну мережу й обмежити оборонно-промисловий потенціал України. Водночас російські війська використовують авіацію для ударів по позиціях ЗСУ, щоб повільно, але просуватися вперед.

    "ISW продовжує оцінювати, що розріджене та непослідовне покриття протиповітряної оборони вздовж лінії фронту сприяло інтенсифікації російських ударів керованими та некерованими крилатими бомбами, які війська РФ тактично використовували під час захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року і які, як видається, знову застосовують під час нинішніх наступальних операцій біля міста Часів Яр", – йдеться у звіті.