Казахстанська авіакомпанія зупинила польоти до столиці Татарстану через атаки безпілотників

    Пошкоджена будівля після атаки українського безпілотника в Єлабузі, Татарстан, Росія, 2 квітня 2024 року

    Казахстанська авіакомпанія Qazaq Air заявила, що від 5 квітня на невизначений період зупиняє польоти з міста Актобе на північному заході країни до Казані, столиці російської республіки Татарстан.

    Причиною цього назвали «міркування безпеки».

    Повідомлення оприлюднили наступного дня після того, як вранці 2 квітня дрони атакували підприємства Татарстана – в Єлабузі та Нижньокамську. Місцева влада заявила, що серйозних руйнувань немає, а технологічний процес підприємств не порушений. Українські медіа з посиланням на джерела у ГУР МО повідомили, що це спецоперація українських розвідників. У розвідці уточнили, що безпілотники атакували завод у Єлабузі, на якому збирають іранські «Шахеди», маркуючи їх під «Герань-2».

    Також повідомлялося, що один з безпілотників спробував ударити по нафтопереробному заводу «ТАНЕКО» і поцілив у технологічну установку, після чого почалася пожежа.

    Джерело Радіо Свобода повідомило, що атака дронів на нафтопереробний завод у Нижньокамську була спільною операцією Служби безпеки України та Головного управління розвідки. За даними джерела, український дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ. Потужність цієї установки складала 8 мільйонів тонн нафти.

    Це була перша атака дронів по території Татарстану від початку повномасштабної війни Росії проти України.

    Речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік під час брифінгу 2 квітня закликав припинити удари по «цивільній інфраструктурі» в Росії, відповідаючи на запитання про атаку об’єктів у Татарстані. Він наголосив, що ООН виступає проти таких атак.

    У коментарі Радіо Свобода представник Головного управління розвідки Міноборони зазначив, що Україна веде оборонну війну, однак це не означає військові дії лише на її території. Він підтвердив, що на території Росії «не залишається безпечних місць».

    Форум