Вже 14 японських компаній готові інвестувати у відновлення економіки України,

    японія

    14 японських компаній вже виявили готовність інвестувати у відновлення української економіки.

    Про це йдеться в повідомленні Міністерства економіки України за результатами зустрічі першої віцепрем’єр-міністерки України – міністерки економіки Юлії Свириденко зі старшим віцепрезидентом Японського агентства міжнародного співробітництва JICA (Japan International Cooperation Agency) Шохеєм Хара.

    На зустрічі сторони підписали Протокол обговорень щодо Проєкту посилення залучення приватного сектору для відбудови України.

    Документ передбачає надання допомоги з боку JICA для реалізації пілотних інвестиційних проєктів японського бізнесу в Україні, а також підтримку з боку Японії в розвитку приватного сектору та інструментів промислової політики в Україні.

    Крім того, партнери готові надавати рекомендації щодо активнішого залучення інвестицій від японських компаній.

    За словами японської сторони, вже 14 японських компаній готові розглядати інвестиції в українську економіку.

    "Результатом підписання цього документу має стати реалізація пілотних інвестиційних проєктів японського бізнесу в Україні, експертна допомога з боку JICA із посилення привабливості українського приватного сектору для інвесторів, а також рекомендації щодо залучення інвестицій від японських компаній. Ми сподіваємося, що JICA надасть технічну підтримку для реалізації японських інвестицій в Україні та профінансує постачання японського обладнання для проєктів, що будуть спільно визначені в ході консультацій між українською та японською сторонами", – заявила Свириденко.

    Також сторони обговорили збільшення участі японської сторони в протимінній діяльності, надання енергетичного обладнання для подолання наслідків обстрілів енергооб’єктів та підвищення енергонезалежності України, а також поглиблення ролі JICA у супроводі інвестиційних проєктів.

    Зокрема, уряд України сподівається на підтримку JICA в перезапуску UkraineInvest, як єдиного вікна для просування інвестицій.

    Під час зустріч сторони обговорили реалізацію вже досягнутих угод між українським і японським державним сектором та бізнесом. Так, у лютому на Токійській конференції було підписано 56 угод, а під час Конференції з відновлення (URC) в Берліні було укладено ще 23 меморандуми про взаєморозуміння між Україною та Японією.

    Допомога Японії для України

    Як повідомлялося, Японія розглядає можливість надати Україні позику в розмірі $3,3 млрд в межах підтримки, яку нададуть члени "Великої сімки", використовуючи відсотки від заморожених російських активів.

    До того стало відомо, що з 24 червня Японія послабила візові вимоги для громадян України.

    Раніше повідомлялося, що Україна підписала безпекову угоду з Японією. Вона передбачає $4,5 млрд допомоги.

    На початку квітня Україна отримала грант від Японії на $118 млн на охорону здоров’я та відновлення житла.

    Автор: Галина Ялівець