Пекін розкритикував декларацію саміту НАТО через згадку про співпрацю з РФ

     Як заявив речник МЗС Китаю Лінь Цзянь, твердження НАТО про відповідальність Китаю в українській війні є необґрунтованою.

    Китай виступив з різкою критикою декларації саміту НАТО, яка звинувачує Пекін у підтримці Росії в її війні проти України.

    Як заявив речник МЗС Китаю Лінь Цзянь, твердження про відповідальність Китаю в українській війні є необґрунтованою.

    За його словами, НАТО поширює неправдиву інформацію, створену Сполученими Штатами, сіючи розбрат між Китаєм і Європою та підриваючи їхню співпрацю.

    «Щодо кризи в Україні, НАТО перебільшує відповідальність Китаю. Це безглуздо і відбувається зі злим умислом», – заявив речник Міністерства закордонних справ Китаю.

    Напередодні лідери НАТО у спільній декларації заявили, що Китай є «вирішальним чинником» війни Росії проти України, оскільки «безмежне» партнерство Пекіна та Москви та його «широкомасштабна підтримка оборонно-промислової бази Росії» дозволяють Москві вести війну.

    Представники альянсу закликали Пекін «припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку Росії військові зусилля».

    За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

    Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

    Форум