У ЗМІ розповіли чому БМП Lynx – це новий рівень для України

    Читать на русском

    У ЗМІ розповіли чому БМП Lynx – це новий рівень для України

    У ЗМІ розповіли чому БМП Lynx – це новий рівень для України

    В Україні почнуть виробляти БМП Lynx, яка є новітньою розробкою у світі бойових машин піхоти, а це означає передові технології, максимальну захищеність екіпажу та універсальність.

    Німецька оборонна компанія Rheinmetall планує виготовити першу бойову машину піхоти Lynx в Україні вже до кінця 2024 року. Фокус розібрався, що є німецькою розробкою, і як вона посилить ЗСУ.

    Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин підтвердив інформацію, що в Україні планують виготовити першу БМП Lynx до кінця року. Якщо уряд Німеччини розширить питання фінансування, то 2025 року на українському заводі виготовлять "значну кількість" Lynx, повідомив керівник Rheinmetall Армін Паппергер.

    Що відомо про БМП Lynx

    Lynx — це найновіша бойова машина піхоти, яку розробив і серійно виробляє Rheinmetall. Універсальна платформа дозволяє створювати на її базі машини під різні цілі:

    • БМП;

    • командно-штабна машина;

    • броньована ремонтно-евакуаційна машина;

    • медична машина;

    • комплекс ППО.

    У варіанті БМП основним озброєнням виступає 30-мм або 35-мм гармата в башті LANCE, яка теж має кілька ітерацій. Також додатково може бути встановлена пускова установка протитанкових ракет, наприклад, Spike-LR. Вперше Lynx був представлений у 2016 році, а важча версія KF41 ще через два роки.

    Бойова машина піхоти має сучасні системи та архітектуру. Зокрема, високий рівень ситуаційної обізнаності, модульне бронювання та інші системи. Компонування Lynx є класичним: спереду праворуч силова установка, вихлопна система праворуч, а система охолодження спрямована до задньої частини, щоб зменшити теплові та акустичні характеристики. Ходова частина має шість опорних котків.

    Бронювання БМП Lynx

    Захист бойових машин може змінюватись відповідно до загрози. Тому існує два види бронювання: стандартний комплекс MCO та посилений CUE. Перший пакет позначається як комплект для ведення проти ворога з аналогічним озброєнням. Другий передбачає додатковий комплект бронювання для боїв у міській забудові.

    БМП рись, що відомо про рисі, що відомо про рисі queiueiqudiqhzant

    Lynx KF41 — це універсальна бойова платформа

    Також для захисту від кумулятивних зарядів є можливість додати комплекс активного захисту Strike Shield APS від Rheinmetall. У вежу інтегрована система попередження про лазерне випромінювання, акустичний локатор пострілу, а також автоматичне розпізнавання цілей та їх супровід. Все це дозволяє підвищити виживання машини та бійців на полі бою.

    Варіанти БМП Lynx

    Німецький розробник створив дві версії БМП Lynx KF31 та KF41. Поки що невідомо, яку саме версію виготовлятимуть в Україні. Відрізняє дві версії вага та інші показники. Версія KF31 легша і має вагу від 35 до 38 тонн. У десантному відділенні може бути до шести бійців. Потужність двигуна складає 755 кінських сил, що дозволяє розганятися до 65 км/год.

    Прототип БМП Lynx KF31

    Фото: Вікіпедія Fullscreen

    Більш важка версія KF41 була представлена у 2018 році. Її максимальна допустима вага складає вже цілих 50 тонн. Десантне відділення розраховане на 8 осіб, а потужність двигуна складає 1140 кінських сил. Максимальна швидкість теж вища і сягає 70 км/год. Більша платформа дозволяє встановити навіть 120-мм гармату.

    Ключові особливості Lynx

    Rheinmetall відзначає кілька моментів. Серед них високий ступінь сумісності деталей та компонентів у сімействі Lynx. Значна обізнаність на полі бою, яка дозволить екіпажу виявити мету та вдарити першим і з меншою кількістю пострілів. Екіпаж, до речі, складається із трьох членів. Також універсальність платформи дозволяє виробляти БМП під конкретні потреби замовника з рівним рівнем захисту, озброєння та систем. Акцентується увага і на комфорті для бійців. Усередині є кондиціонер, а сама машина має найвищий рівень захисту.

    бмп рись, особливості рисі

    Десантне відділення Lynk KF41

    Фото: Rheinmetall

    Як БМП Lynx посилить ЗСУ

    Українська армія у своєму арсеналі значне різноманіття бойових машин піхоти, наприклад, радянська лінійка БМП та їх аналоги у країнах Варшавського договору, західні БМП на кшталт CV90, M2 Bradley чи Rosomak. Якщо спробувати їх порівняти максимально спрощено, то радянські БМП — це "Жигулі", західні M2 Bradley — старий, але надійний і потужний Mercedes, а CV90 або Lynx — це наповнений новітніми технологіями Mercedes або Saab останньої ітерації.

    Для ЗСУ БМП Lynx означатиме додаткову механізацію, а також технологічну перевагу над російськими БМП. ЗС РФ не має передових машин, які були представлені в 2016 році і мали б такий же набір технологій. Наразі Lynx не воювала на території російсько-української війни, тож відгуків від захисників немає.