У Бразилії потужні зливи забрали життя понад пів сотні людей, майже 70 тисяч змушені евакуюватися

    Читать на русском

    У Бразилії потужні зливи забрали життя понад півсотні людей, майже 70 тисяч змушені евакуюватися

    У Бразилії потужні зливи забрали життя понад півсотні людей, майже 70 тисяч змушені евакуюватися

    У Бразилії в південному штаті Ріу-Гранді-ду-Сул через зливи та урагани загинуло щонайменше 55 людей, 74 людини залишаються зниклими безвісти. Понад 69 тис. людей були змушені евакуюватися. У кількох регіонах штату розмито дороги та зруйновано мости, тисячі будинків підтоплено.

    Як заявили в управлінні цивільної оборони Ріу-Гранді-ду-Сул, урагани за останні кілька днів охопили майже дві третини із 497 міст штату, що межує з Уругваєм та Аргентиною. Шторм також спровокував зсуви та часткове обвалення дамби невеликої гідроелектростанції, друга дамба в місті Бенто-Гонсалвес також під загрозою обвалення.

    У Порту-Алегрі, столиці штату Ріу-Гранді-ду-Сул, озеро Гуайба вийшло з берегів, затопивши вулиці. Міжнародний аеропорт Порту-Алегрі призупинив усі рейси на невизначений термін.

    Губернатор штату Едуардо Лейте заявив журналістам у суботу ввечері, що Ріу-Гранді-ду-Сул знадобиться "План Маршалла", щоб оговтатися від ураганів та їхніх наслідків, маючи на увазі план економічного відновлення Європи після Другої світової війни, передає Reuters.

    Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва, який відвідав Ріу-Гранді-ду-Сул у четвер, повернеться туди в неділю, щоб стежити за перебігом рятувальних робіт, повідомив у суботу його речник Паулу Пімента.

    У соцмережі X Лула да Сілва написав, що бразильський уряд перебуває в постійному контакті з владою штату та міст, щоб підтримати регіон усім необхідним. Дощі очікуються в північних та північно-східних регіонах штату до неділі, але, за даними метеорологічного управління штату, кількість опадів знижується і має стати значно нижчою.

    У Бразилії зливи забрали життя понад півсотні людей, майже 70 тисяч змушені евакуюватися. Відео qkxiqdxiqzriddrant

    Проте "рівень води в річках має залишатися високим протягом кількох днів", заявив губернатор Лейте в суботу.

    Як зазначає Reuters, Ріу-Гранді-ду-Сул розташований на географічному стику тропічної та полярної атмосфери, що створило погодні умови з періодами сильних дощів і посух.

    Місцеві вчені вважають, що ця ситуація погіршується через зміну клімату.У Бразилії зливи забрали життя понад півсотні людей, майже 70 тисяч змушені евакуюватися. Відео