Бенефіціари заводу "Роллтон" у Білій Церкві продовжують наповнювати бюджет Росії мільярдами

    Читать на русском Read in English

    Бенефіціари заводу

    Бенефіціари заводу "Роллтон" у Білій Церкві продовжують наповнювати бюджет Росії мільярдами

    Білоцерківський завод «Роллтон», який у 2022 році було закрито за зв’язки з Росією і фінансування терористів Донбасу, змінив власника і відновив роботу. Наразі новий бенефіціар заводу – кіпрська «Джелмонд ЛТД» (Jelmond LTD) – стверджує, що всі звинувачення помилкові, а жодного зв’язку з Росією завод ніколи не мав і не має.

    Формально новий власник не бреше – кримінальна справа №22022101110000218, порушена 29 червня 2022 року слідчим управлінням ГУ СБУ проти ТОВ «Маревен Фуд Європа», яке було власником заводу у 2022 році, закрита постановою безіменного старшого слідчого ОВС слідчого управління ГУ СБУ у м. Києві та Київській області 29 грудня того ж року. До того ж власник заводу (ТОВ «Маревен Фуд Європа») змінив назву і свого засновника та бенефіціара. Якщо до порушення кримінальної справи заводом «Роллтон» у Білій Церкві володіло ТОВ «Маревен Фуд Європа», засновником якого виступала кіпрська Mareven Food Holdings, то після відкриття кримінального провадження і арешту активів заводу у Білій Церкві корпоративні права начебто було продано, і власником заводу стало ТОВ «Євро Фуд Сервіс», яким володіє також кіпрська «Джелмонд ЛТД» (Jelmond LTD), бенефіціаром якої, у свою чергу, значиться громадянин В’єтнаму Тран Туан Мінь (Tran Tuan Minh).

    Якщо підходити до рішення слідчого СБУ, який закрив кримінальне провадження щодо українського виробника «Роллтон», з формальної точки зору, то все вірно – дійсно, ТОВ «Маревен Фуд Європа» не причетне до діяльності російського заводу «Ролтон» у Серпухові, власником якого виступає ТОВ «Маревен Фуд Сэнтрал». Щоправда, залишилися без відповіді звинувачення у фінансуванні терористів Донбасу, але допустимо, що вони були помилковими. Однак у всій цій зміні власників і бенефіціарів є кілька питань, на які також немає відповіді. До того ж на цьому фоні викликає підозру кампанія у ЗМІ, які активно розповідають про «свавілля СБУ», яка закрила у 2022 році завод, і акцентують увагу саме на тому, що російська «дочка» міжнародного холдингу Mareven Food Holdings, яка виробляє «Роллтон» в Росії, та українська «дочка» цього ж холдингу, яка виробляла «Роллтон» в Україні, не мали жодного стосунку одна до одної, а тепер, після зміни власника, й поготів – це зовсім різні компанії.

    Формально, звісно, так. Хоча навіть побіжний перегляд українських реєстрів наводить на думку, що все не так гладко, як хочеться. По-перше, сам завод у Білій Церкві, через який і спалахнув скандал, свого власника не змінював. ТОВ «Маревен Фуд Європа», яка ним володіє, просто змінило назву на ТОВ «Євро Фуд Сервіс». Формально змінився власник власника заводу. Тепер ним виступає кіпрська «Джелмонд ЛТД» (Jelmond LTD), бенефіціаром якої, як уже зазначалося, значиться громадянин В’єтнаму Тран Туан Мінь (Tran Tuan Minh).

    12.04.2024 — роллтон qhtixhiqtdiqqeant

    Власне, Mareven Food Holdings розуміє, що заперечувати той факт, що заводи в Україні та на Росії, які виробляють «Роллтон», пов’язані, нерозумно – їх об’єднувала материнська компанія, якою є саме Mareven Food Holdings. Її власники теж заховані за кіпрським офшором, відомо лише, що це громадяни В’єтнаму і Японії.

    Звісно, хто ж знав у далекому 2010 році, коли до влади в Україні прийшов Янукович, що все закінчиться війною? Саме у 2010 році і відкрився завод у Білій Церкві. І тоді, на фоні «братства», ніхто того факту, що цей завод відкривають саме росіяни, не приховував:

    12.04.2024 — роллтон

    Але сталося так, як сталося. І в 2022 році довелося терміново міняти власників і відкараскуватися від зв’язків із Росією. Тому й змінилися у ТОВ «Маревен Фуд Європа» і назва, і засновник, і бенефіціар.

    Щодо останнього – громадянина Соціалістичної Республіки В’єтнам Тран Туан Міня (Tran Tuan Minh) – нічого невідомо. У реєстрах він значиться бенефіціаром лише однієї компанії – тієї самої кіпрської «Джелмонд ЛТД» (Jelmond LTD), яка й виступає новим власником заводу «Роллтон» у Білій Церкві. Тому й виникає логічне припущення, що зміна власника заводу – така сама формальність, як і зміна назви української юридичної особи, яка ним володіє.

    Якщо повернутися до російської «дочки» Mareven Food Holdings, ТОВ ««Маревен Фуд Сэнтрал», яка виступає власником заводу «Роллтон» у Серпухові, то вона успішно там працює й досі, сплачуючи немаленькі кошти до російського бюджету. За минулий рік ТОВ «Маревен Фуд Сэнтрал» відрахувало до російської казни один мільярд двісті мільйонів рублів.

    12.04.2024 — роллтон

    Цікаво, що свою діяльність у Росії Mareven Food Holdings зовсім не приховує, навпаки, пишається тим, що інвестує в російську економіку:

    12.04.2024 — роллтон

    Причому, судячи з того, на який термін зарєстровані її товарні знаки, з Росії йти зовсім не збирається:

    12.04.2024 — роллтон

    Не хоче холдинг втрачати і Україну, тому після того, як стало зрозуміло, що бліцкриг та «звільнення» провалилися, а щодо компаній, пов’язаних з Росією, тут почали застосовувати санкції, довелося терміново «міняти власника» для білоцерківського заводу «Роллтон». Тому і з’явився нікому невідомий громадянин Соціалістичної Республіки В’єтнам Тран Туан Мінь (Tran Tuan Minh) і така ж нікому невідома кіпрська «Джелмонд ЛТД» (Jelmond LTD), яка зареєстрована у Нікосії, за місцем масової реєстрації таких же офшорних фірм, які закривають своїх справжніх власників від інтересу сторонніх.

    12.04.2024 — роллтон

    Звісно, чисто теоретично можна припустити, що ТОВ «Маревен Фуд Європа», яке є власником заводу у Білій Церкві, змінило не лише назву, а й власника. І «Джелмонд ЛТД» (Jelmond LTD) не має жодного стосунку до Mareven Food Holdings, який зареєстрований там же, на Кіпрі.

    12.04.2024 — роллтон

    І власники якого так само надійно заховані за кіпрським законодавством. Однак у всій цій історії дуже багато співпадінь і запитань, відповідей на які не дала ні СБУ, ні Антимонопольний комітет, які обіцяли «перевірити законність зміни власників» у ТОВ «Маревен Фуд Європа» ще майже два роки тому. Натомість ми маємо тихо закриту кримінальну справу і так же тихо віновлене виробництво у Білій Церкві, під новою назвою і з бенефіціаром із В’єтнаму, персона якого дуже нагадує відомого Фунта із відомого роману.