Угода з продажу історичного офісу "Укрексімбанку" у Львові за 400 мільйонів зірвалася. Аукціон проведуть повторно

    львів,укрексімбанк

    Державний " Укрексімбанк " повторно виставив на продаж будівлю своєї філії на площі Міцкевича у центрі Львова.

    Стартова ціна лота становить 430,68 млн грн, аукціон відбудеться у системі електронних торгів OpenMarket 3 травня, повідомляє пресслужба держпідприємства "СЕТАМ" Міністерства юстиції.

    Загальна площа будівлі становить 7 108 кв.м, включаючи:

    • банківську споруду загальною площею 2 467,3 кв.м;
    • банківську споруду літ. "А-5" загальною площею 4 271,9 кв.м;
    • технічний блок загальною площею 368,8 кв.м.

    Об’єкт знаходиться в центрі м. Львів, на площі Міцкевича, другий вхід до будівлі з боку вул. М. Вороного. На земельній ділянці біля будівлі облаштована парковка автотранспорту із заїздом (також у будівлі є підземний паркінг).

    Будівля обладнана сучасними системами обігріву та кондиціонування, автономним газовим опаленням.

    Будівля Укрексімбанку у Львові

    Як повідомлялося, "Укрексімбанк" вже виставляв цю будівлю у центрі Львова на продаж у січні. Тоді стартова ціна активу становила 373,6 млн грн, під час торгів вона зросла до 412 млн грн, проте угоду з переможцем аукціону чомусь так і не підписали.

    Історія будівлі "Укрексімбанку" у Львові

    Будинок занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України у 2021 році, як пам’ятку архітектури місцевого значення.

    Фасадна будівля філії збудована у 1804 році, спочатку у ній знаходився готель "Європейський" ("Hotel d’Europe"), що є одним із найдавніших у Львові. Початкова будівля готелю в перші роки після його відкриття мала лише один поверх.

    У 1826 році новий власник готелю Кароль Мате ініціює його перебудову, після якої будівля вже мала два поверхи (партер і перший поверх). З 1847 року в літографіях уже згадується чотириповерхова конструкція готелю.

    У 1870-х роках власниками готелю вже була родина Альзнерів, тоді ж відбулася наступна його перебудова: було виконаною оздоблення будівлі в неоренесансному стилі. У цей період окрім готелю в будівлі діяла ще книгарня і друкарня Францішека Ріхтера, у якій видавалися популярні львівські газети "Кур’єр Львівський" та "Стріха". На даху будинку у 1877–1887 рр. містилося фотоательє Едварда Тшемеського, а пізніше — Кароля Рошкевича, Людвіка Вележинського.

    В 1895 році готель придбав ресторатор Альберт Сковрон (Шковрон), на замовлення якого архітектор З.Сулковський прибудував у дворі готелю ресторан.

    У 1920-тих роках власником готелю став Антоній Увєр, та в 1935 році архітектор Фердинанд Касслер розробив черговий проєкт реконструкції.

    У 1949-му році назву "Європейський" було змінено на "Україна". 2006-го року в будівлі, переобладнаній у стилі австрійського класицизму 60–70-х років XIX століття, відкрили центральний офіс "Укрексімбанку".

    Автор: Михайло Орлюк