Хто бере під контроль активи Пригожина у Сирії

    Читать на русском

    Хто бере під контроль активи Пригожина у Сирії

    Хто бере під контроль активи Пригожина у Сирії

    Співробітник російської військової розвідки став засновником російської компанії, яка відкрила у Сирії філію для охорони нафтових родовищ.

    Про це з’ясували Радіо Свобода і проект All Eyes On Wagner.

    У червні 2023 року видання The Insider оприлюднило статтю про російських розвідників, які працювали під прикриттям у представництвах "Аерофлоту" за кордоном. Одним із них, зважаючи на все, був співробітник ГРУ Максим Грехов — він керував представництвом «Аерофлоту» у Гонконгу.

    Його дружина Олеся Грехова вказала на своїй сторінці в LinkedIn, що також працює в «Аерофлоті». А з витоку даних випливає, що щонайменше до 2012 року він працював бухгалтером у Військовій академії Міноборони. Зареєстрована Грехова була у будинку прямо на її території, у житловому комплексі Військової академії. Сам Максим Грехов зареєстрований у житловому комплексі навпроти штаб-квартири ГРУ.

    Сім’я Грехова залишалася в Гонконгу до середини 2019 року, після чого, зважаючи на все, повернулася до Москви.

    У квітні 2024 року незалежне видання The Syria Observer звернуло увагу на реєстрацію в Сирії філії російської компанії ЕРПОСТ-М. Її власником значився Максим Грехов з тим самим ІПН, що в колишнього глави представництва «Аерофлоту» в Гонконгу.

    У Росії «ЕРПОСТ-М» була зареєстрована у жовтні 2023 року, а сирійська філія в Дамаску розпочала роботу 28 січня 2024-го. У документах зазначено, що в Сирії "ЕРПОСТ-М" займається "наданням послуг з охорони об’єктів, у тому числі нафтових родовищ". Раніше цим же бізнесом у Сирії займалися компанії Євгенія Пригожина.

    У російському реєстрі юридичних осіб основним видом діяльності ТОВ «ЕРПОСТ-М» зазначено «транспортне оброблення вантажів», а в числі додаткових — «торгівля промисловим обладнанням, суднами та літальними апаратами», «підбір персоналу», «забезпечення безпеки та діяльність охоронних служб, у тому числі приватних». Чисельність співробітників станом на 2023 рік – дві людини.

    Максим Грехов відповів на дзвінок Радіо Свобода, але кинув слухавку після того, як журналісти представилися. Наступні дзвінки він проігнорував, а повідомлення у месенджері не прочитав.