Помер український скульптор Микола Теліженко

    Читать на русском

    Помер український скульптор Микола Теліженко

    Помер український скульптор Микола Теліженко

    У п’ятницю, 3 травня, на 73-му році життя помер український скульптор та художник із Черкас Микола Теліженко. Він був автором прапора міста, Народним художником України, членом Національної спілки художників та Національної спілки майстрів народного мистецтва.

    Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у "Фейсбуці" міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко.

    Помер український скульптор Микола Теліженко xdideeieuidqrant

    Микола Теліженко народився 16 березня 1951 року у Звенигородці Черкаської області. Закінчив Вижницьке училище ужиткового мистецтва, згодом, у 1978 році, – Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. З 1979 року жив та працював у Черкасах.

    З 1987 року був членом Національної спілки художників. Заслужений художник України. Брав участь у безлічі міжнародних конкурсів та симпозіумів зі скульптури.

    Найвідоміші твори:

    – панно "Свято врожаю" (1984);

    – панно "Осінні перевесла" (1986);

    – "Струни Дніпра" (1990);

    – панно "Байда-Вишневецький" (2001).

    Крім того, мозаїчні панно Теліженка прикрашають у Черкасах магазин "Рубін" ("Козак Мамай") і естраду дитячого парку (мозаїка "Скоморохи"). На школі в селі Будище Черкаського району він виконав найбільший в Україні мозаїчний портрет Тараса Шевченка, у Покровській церкві в Черкасах – іконостас, у Ільїнській церкві в Суботові – ікони.

    Помер український скульптор Микола Теліженко

    Також Теліженко – співавтор пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії в Соборному сквері, автор прапора та герба Черкас, ескізів відзнак 118-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Черкащини.

    В останні десятиліття він активно працював як графік у техніці витинанки і розвинув її до рівня мистецького явища.

    Помер український скульптор Микола Теліженко

    "Про таких Ліна Костенко писала – "Умирають майстри, залишаючи спогад, як рану. В барельєфах печалі уже їм спинилася мить..". Не стало Миколи Матвійовича в скорботні дні, коли весь християнський світ завмер, оплакуючи розіп’ятого Сина Божого. Мої співчуття рідним Миколи Теліженка, мистецькій родині, всій громаді Черкас", – написав Анатолій Бондаренко.

    Помер український скульптор Микола Теліженко