Анджей Дуда вніс до Сейму Польщі законопроєкт про дії органів влади під час воєнного стану

    Читать на русском

    Анджей Дуда вніс до Сейму Польщі законопроєкт про дії органів влади під час воєнного стану

    Анджей Дуда вніс до Сейму Польщі законопроєкт про дії органів влади під час воєнного стану

    Законопроєкт передбачає внесення змін до невоєнної та військової сфери, посилення заходів щодо протидії гібридним та прихованим загрозам та прямій збройній агресії.

    Рішення є відповіддю на зміни в безпеці, у тому числі на нові форми загроз з боку РФ, спрямовані проти Польщі та інших країн ЄС та НАТО.

    Основні положення законопроєкту:

    • Зміцнення системи управління безпекою держави шляхом підвищення координації діяльності, обміну інформацією та негайного реагування органів державної влади, маршалів Сейму та Сенату та органів управління Збройних сил Польщі;
    • Зміцнення системи оборонного планування країни шляхом запровадження нормативних актів, що стосуються основних документів планування. Законопроектом передбачається запровадження нового рішення — постійних планів оборони, спрямованих на забезпечення здатності Збройних сил Польщі негайно реагувати на раптові загрози;
    • Реформа системи командування та управління Збройними силами Польщі, що забезпечує узгодженість командування, зближує структури та процедури мирного та військового часу, а також підготовка від мирного часу до воєнного стану. Оперативне командування ЗС та Головне командування ЗС перетворюються на Об’єднане командування ЗС. Буде створено окремі командування пологів військ: Командування сухопутних військ, Командування ВПС та Командування ВМС, а також Командування медичних сил.

    Припущення проєкту відповідають рекомендаціям Стратегії національної безпеки Польщі. Проект підготовлено на основі аналізу доктрини дій РФ, здійснених під час дій в Україні, а також масштабних навчань системи державної оборони, проведених з президента Польща, Прем’єр-міністра, Маршала Сейму, Маршала Сенату, Міністра національної оборони, начальника Генерального штабу ЗС Польщі та інших державних установ.

    Законопроєкт був підготовлений Бюро нацбезпеки у співпраці з Канцелярією Президента РП.