Підтримувані Іраном угруповання проводять таємні зустрічі в Лівані – Радіо Фарда

    Зустрічі відбуваються на тлі підвищеної напруженості в регіоні. На фото: наслідки удару Ізраїлю по долині Бекаа в Лівані, який призвів до загибелі щонайменше двох членів руху «Хезболла», лютий 2024 року

    Згідно з інформацією, отриманою іранською службою Радіо Свобода Радіо Фарда, останніми тижнями бойовики, яких підтримує Іран з усього Близького Сходу, в тому числі представники груп із Іраку, Сирії, Лівану та палестинських угруповань, проводили секретні стратегічні засідання в тунелях Хезболли на півдні Лівану.

    Джерела, пов’язані з ополченцями, повідомили Радіо Фарда, що на зустрічах були присутні представники різних підтримуваних Іраном угруповань, в тому числі іракської «Катаїб Хезболла», «Ан-Нуджаба, організації «Бадр» і делегати від руху Хуті в Ємені.

    Серед учасників зустрічей був Мохаммад Реза Захеді – високопоставлений командир сил «Кудс» іранського Корпусу вартових ісламської революції, який був убитий 1 квітня внаслідок ймовірного удару Ізраїлю по консульській прибудові посольства Ірану в Дамаску, сказав співрозмовник журналістів.

    За словами джерел, на зустрічах також були присутні представники угруповань «Хамас» та «Ісламського джихаду» – двох груп, визнаних Сполученими Штатами та Європейським Союзом терористичними організаціями.

    Зустрічі відбуваються на тлі підвищеної напруженості в регіоні внаслідок війни між Ізраїлем і «Хамасом» після нападу угруповання на Ізраїль 7 жовтня. Тоді близько 1 200 людей було вбито, а 240 захоплено в заручники.

    Відтоді підтримувані Іраном ополченці активізували дії у відповідь проти інтересів Ізраїлю. Рух «Хезболла» здійснив ракетні та безпілотні атаки на північ Ізраїлю, що призвело до ізраїльських контрударів. Протистояння призвели до загибелі понад 300 бойовиків угруповання. Тим часом іракські ополченці здійснили численні ракетні та безпілотні атаки на американські сили в Іраку та Сирії.

    Єменські повстанці-хусити також атакували комерційні судна в Червоному морі, які, на їхню думку, були пов’язані з Ізраїлем або прямували до ізраїльських портів. Ці дії спричинили військову відповідь Сполучених Штатів і Сполученого Королівства, тоді як Європейський Союз розгорнув сили, щоб допомогти захистити морський транспорт у стратегічних водах.

    Незважаючи на широке заворушення, Іран заперечує будь-яку причетність до організації атак, стверджуючи, що ополченці самостійно обирають курс дій.

    Форум