ENTSO-E схвалило приєднання "Укренерго" до механізму компенсацій за транзит електроенергії

    електроенергія,електрика,світло,леп

    Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E схвалила приєднання НЕК "Укренерго" до європейського ITC-механізму з компенсації втрат при транзиті електроенергії з 1 липня 2024 року.

    Про це повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

    "Я отримав позитивне повідомлення від наших колег з ENTSO-E, які схвалили приєднання "Укренерго" до ITC-механізму з 1 липня. Цей механізм діє в Європі та забезпечує операторам енергосистем прозорий та зрозумілий принцип компенсації витрат за використання міждержавних інтерконекторів при транзиті електроенергії", – розповів Кудрицький.

    Це означає, що інфраструктурні витрати та технологічні втрати в українській магістральній мережі при транзиті електроенергії з європейських країн будуть компенсуватися "Укренерго" операторами енергосистем ENTSO-E.

    "Укренерго" також сплачуватиме свою частку за транзит української електрики мережами країн-сусідів.

    Розмір такої компенсації буде залежати від річних обсягів транзитної електроенергії, яка "пройшла" українською мережею.

    "Чим він більший, тим більші кошти ми зможемо отримати для подальшого розвитку енергетичної інфраструктури", – пояснив Кудрицький.

    Він додав, що приєднання до ITC-механізму стало можливим після того, як "Укренерго" набуло повноправного членства в ENTSO-E.

    Із січня цього року українські експортери та імпортери отримали рівні умови для торгівлі електрикою з країнами ЄС.

    За словами Кудрицького, приєднання "Укренерго" до європейського ITC-механізму назавжди прибрало привід для довготривалих судових суперечок на українському ринку електроенергії щодо того, хто має покривати інфраструктурні витрати при міждержавних обмінах.

    "Крім того, наша компанія отримає ще одне джерело коштів, які ми зможемо спрямувати на розвиток своїх міждержавних ліній електропередачі", – підсумував Кудрицький.

    Автор: Галина Ялівець