Невизначеність для України: чим може обернутися повернення Трампа до Білого дому, — Politico

    Читать на русском

    Невизначеність для України: чим може обернутися повернення Трампа до Білого дому, — Politico

    Невизначеність для України: чим може обернутися повернення Трампа до Білого дому, — Politico

    Журналісти спробували спрогнозувати, яку політику щодо Києва проводитиме республіканець. Вони звернули увагу на те, що Трамп демонстрував байдужість до територіальної цілісності України.

    Україна має працювати з переможцями нинішніх виборів у Європі і, що важливіше, у Сполучених Штатах. Причому ймовірність повернення до Білого дому Дональда Трампа нависає над війною, тому українські та європейські політики мають неприємне відчуття щодо його другого президентства. Про це пише видання Politico.

    Автори статті зазначають, що подібні політичні потрясіння, швидше за все, лише посилюватимуться з датою наближення президентських виборів у США. Причому з боку Трампа демонструється байдуже ставлення до питань територіальної цілісності України.

    Зазначається, що такі політичні потрясіння, ймовірно, лише посилюватимуться з наближенням президентських виборів у США. Сам Трамп продемонстрував байдужість до територіальної цілісності України.

    У статті наведено заяву радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, згідно з якою немає сумнівів, що зараз у Вашингтоні активнішим є внутрішньополітичний порядок денний, оскільки йде підготовка до президентських виборів. Проте представник команди президента додав, що інвестиції в Україну — це інвестиції в репутацію Америки, її домінування, її можливість встановлювати глобальні правила і стежити за тим, щоб їх не порушували. Окремо Подоляк сподівається, що комунікація Володимира Зеленського сприятиме налагодженню добрих контактів із Трампом.

    Проте журналісти Politico такого оптимізму не поділяють і наголошують, що у 2019 році чинний глава української держави розраховував домовитись із російським президентом Володимиром Путіним. Так само Зеленський чинив за кілька місяців до початку великої війни.

    Основне питання, яке порушують високопосадовці у Києві, полягає в тому, чи Трамп ображатиметься на президента за те, що Україна не оголосила розслідування справ проти сина Джо Байдена — Хантера Байдена. У тому числі республіканця розлютив головний помічник Зеленського Андрій Єрмак, який на сумнозвісній зустрічі в Мадриді в 2019 році пообіцяв, що Київ справді оголосить про розслідування.