У Литві заявили, що НАТО прорахувалося щодо РФ і має вирішити питання членства України

    Читать на русском

    У Литві заявили, що НАТО прорахувалося щодо РФ і має вирішити питання членства України

    У Литві заявили, що НАТО прорахувалося щодо РФ і має вирішити питання членства України

    Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що НАТО недооцінило здатність країни-терористки Росії адаптуватися до ситуації на полі бою. За його словами, попри санкції Кремль зумів перевести економіку країни на військові рейки.

    Водночас Кащюнас наголосив, що Північноатлантичний альянс має нарешті вирішити питання членства України в НАТО. Про це повідомляє видання LRT.

    Глава оборонного відомства вважає, що на майбутньому саміті у Вашингтоні країни НАТО мають насамперед зосередитись на російській військовій загрозі, адже до цього Альянс недооцінював можливості Кремля. Кащюнас упевнений, що через це РФ вдалося перевести свою економіку на військові рейки навіть в умовах санкцій.

    За його словами, ця помилка і недооцінка виникла через те, що при спробі "зрозуміти" Росію США та Європа виходили з того, що застосовували західний підхід та критерії щодо оцінки її стратегії. Кащюнас пояснив, що відсутність відповідальності за своє суспільство, жорстоке розпорядження своїм власним мобілізаційним потенціалом робить Росію одним із найнебезпечніших противників, якому НАТО має протистояти найближчим часом.

    Також міністр переконаний, що у зв’язку з цією та іншими загрозами країнам-союзницям доведеться багато чого змінити в роботі НАТО. За його словами, насамперед на "східному фланзі" настав етап побудови більш гнучкої системи реагування та стримування, що потребує виділення більшої кількості повноважень регіональним силам Альянсу.

    Окрім того, глава литовського оборонного відомства вважає, що збільшення видатків на оборону до 2% – це лише нижня межа, яка, безсумнівно, буде підвищена. Також Кащюнас заявив, що країнам НАТО доведеться серйозно модернізувати та посилити свої військово-промислові комплекси.

    Водночас литовський міністр заявив, що НАТО має "розглядати Україну як інструмент стримування агресії, спрямованої проти Європи та Заходу". Для цього Захід повинен розглядати Україну як "елемент євроатлантичної безпеки та єдності" і, зрештою, вирішити питання про членство України в НАТО.