У Чорнобилі ведмеді вештаються дорогами у пошуках самиць (ФОТО)

    На території Чорнобильського заповідника мешкають дорослі самці ведмедів.

    Зустрітися з цим рідкісним та обережним велетнем у зоні відчуження не так просто та й ще небезпечно. Але сліди його перебування співробітники Чорнобильського заповідника відшукують регулярно.

    В околицях покинутого села Опачичі, що за 28 кілометрів від ЧАЕС співробітники Чорнобильського заповідника відзначають високу активність маркування клишоногими дерев.

    Тобто ведмеді здирають кору, залишаючи сліди пазурів на стовбурах і роблять «закуси», надламуючи зубами гілки. Така активність, за словами фахівців, є проявом шлюбної поведінки дорослих самців.

    «Але їм очевидно не вистачає подружок. Хоча не скажеш, що клишоногі не докладають зусиль, аби знайти собі пару. Ці великі хижі ссавці, як і багато інших диких тварин в період гону, втрачають обережність, вештаються дорогами, здирають кору, гризуть деревину, роблять подряпини», — розповіли співробітники Чорнобильського заповідника.

    Бурі ведмеді є одинаками, а пару шукають лише на короткий час. Шлюбний період для них починається в травні та червні. Але при умові, що на природний заклик ведмедів відгукнуться самиці.

    При цьому мало просто зустріти подружку, треба ще завоювати її довіру. Якщо ведмедиця не приймає залицяння, самець може отримати по носі лапою. На цьому шлюбні ігрища і закінчаться.