Академія Ківалова купить кухонне обладнання з мільйонною маржою, якщо АМКУ не знесе «заточки»

    Комісія АМКУ з розгляду скарг 30 січня прийняла до розгляду скарги на тендерну документацію Національного університету «Одеська юридична академія» щодо кухонного обладнання очікуваною вартістю 4,74 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

    Академія оголосила відкриті торги стосовно кухонного обладнання на очікувану суму 4,74 млн₴ Планують купити чотири пароконвектомати і дві індукційні плити. За даними джерел «Наших грошей», їхня ринкова вартість з усіма опціями може скласти на мільйон гривень менше – 3,81 млн грн:

    Предмет закупівлі Можливе найменування Ринкова ціна, грн/шт.
    Пароконвектомат Rational iCombi Pro 10-1/1 (Німеччина) + опції 562 167 + 155 957 на опції
    Пароконвектомат Rational iCombi Pro 10-1/1 (Німеччина) + опції 562 167 + 259 010 на опції
    Пароконвектомат Rational iCombi Pro 10-1/1 (Німеччина) + опції 562 167 + 259 010 на опції
    Пароконвектомат Rational iCombi Pro 6-1/1 (Німеччина) + опції 362 900 + 286 077 на опції

    Індукційна плита на 2 конфорки Bertos E7P2M/IND (Італія) 282 000
    Індукційна плита на 4 конфорки Bertos E7P4M/IND (Італія) 520 264
    Загалом 3 811 719

    ТОВ «Торговий дім «С-Проф» поскаржилось в АМКУ на дискримінаційні вимоги в тендерній документації. Мова про вимогу замовника, що учасник повинен мати у володінні або в користуванні приміщення сервісного центру в Одесі для гарантійного та можливого післягарантійного ремонту та обслуговування товару. Ще потрібно надати гарантійний лист про гарантійний ремонт з адресою і телефонами сервісного центру в Одесі. Тобто участь в закупівлі зможуть взяти тільки учасники, які мають приміщення сервісного центру в Одесі.

    Скаржник заявив, що має офіси, сервісні центри і склади у Львові та Києві. На його думку, мати чи орендувати сервісний центр в Одесі не обов’язково, адже послуги надаватимуть працівники його сервісної служби, які можуть вільно пересуватися зі Львова або Києва в Одесу, а у разі необхідності ремонту в сервісному центрі доставлять товар у Київ чи Львів.

    Замовник відповів на скарги, що це обладнання потрібне йому для щоденного годування «соціально вразливої частини населення – студентів». Вихід з ладу може цьому завадити, тому він мав передбачити ризики. На його думку, значна віддаленість сервісного центру та використання послуг перевізників може погано вплинути на тривалість ремонту або заміни.

    Крім того, ТОВ «Житомирська торгова компанія» поскаржилось в АМКУ, що технічним вимогам замовника в сукупності відповідає тільки одна торгова марка, але не вказало, яка саме. Воно просить колегію встановити, чи може замовник довести відповідність технічним вимогам щонайменше двох виробників. Сам скаржник хотів би запропонувати обладнання ТМ Jicguan (імовірно, китайська «Guangzhou Jieguan Kitchen Equipment Manufacturing Co., Ltd.»), але не може через низку вимог. Зокрема його не влаштовують вимоги щодо габаритів пароконвектоматів і що вони повинні мати пам’ять не менше 1200 програм приготування, які налічують не менше 12 кроків. Він має 100 програм, які налічують не менше 5 кроків. Ще фірма просить прибрати вимогу вбудованого лічильника електроенергії, інтерфейсу Wi-Fi та Ethernet, парогенератора з автоматичним видаленням накипу, експорту даних HACCP за 40 днів, систем «Icookingsuite», «iProductionManager», «IdentsinyControl» і «Icaresystem» тощо.

    Що до індукційних плит, то «ЖТК» теж не влаштовують їхні габарити. Ще вона просить прибрати вимоги щодо наявності датчика присутності посуду на конфорці, примусового охолодження електронних компонентів, системи самодіагностики помилок у роботі тощо.

    Розгляд скарг «С-Проф» відбудеться 6 лютого о 10:00, а скарги «ЖТК» – 7 лютого о 10:00.