Перед "інавгурацією" Путіна в Росії взялися за яйця: влада вимагає тримати ціни

    Читать на русском

    Перед

    Перед "інавгурацією" Путіна в Росії взялися за яйця: влада вимагає тримати ціни

    За кілька тижнів до чергової "інавгурації" Володимира Путіна (запланована на 7 травня) Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії перейнялася цінами на яйця в країні. Так, вона направила виробникам та торговельним мережам попередження про неприпустимість необґрунтованого підвищення цін на цю продукцію у період сезонного підвищення попиту.

    "З огляду на можливе збільшення попиту на курячі яйця у зв’язку з майбутнім святом Великодня, ФАС Росії звертає увагу учасників ринку на необхідність стримування цін на соціально значущі продукти на користь споживачів. І дотримання принципів відповідального ціноутворення", – йдеться у повідомленні відомства.

    Окрім того, ФАС також хоче, щоб виробники та продавці знижували ціни на продукцію, якщо її собівартість зменшиться. "Торговим мережам служба рекомендує у разі зниження відпускних цін постачальниками курячого яйця транслювати його кінцевим споживачам", – сказали там.

    Штурм прилавків із яйцями

    Проблемою яєць ФАС переймалася не просто так. Річ у тім, що наприкінці 2023 року у Росії почався дефіцит цього продукту. Тоді:

    • ціни на продукт у деяких регіонах злетіли до 300 рублів за десяток (понад 120 грн);
    • багато мереж супермаркетів перейшли на поштучний продаж і ввели обмеження на кількість яєць в одні руки;
    • жителі РФ шикувалися у величезні черги до імпровізованих прилавків біля вантажівок, з яких яйця продають дешевше.

    Росіяни у черзі за яйцями qrxiquirritkant