Виявилося, що наша Земля ще більш унікальна ніж вважали науковці

    Нове дослідження, оприлюднене в журналі Nature, висвітлює вражаюче космічне явище: приблизно 8% подвійних зірок поглинули навколишні планети у своїх системах. Це відкриття ставить під сумнів попередні уявлення про те, що стабільні планетні системи, подібні до нашої, поширені у Всесвіті.

    Дослідження під керівництвом астронома Юань-Сен Тінга з Австралійського національного університету включало ретельний аналіз хімічного складу найближчих подвійних зірок.

    Зосередившись на конатальних зірках – зоряних близнюках, які народилися разом, – команда змогла виявити тонкі зміни в хімічному складі, що вказують на поглинання планет.

    Ці «планетарні підписи» були ідентифіковані завдяки наявності великої кількості таких елементів, як залізо, нікель і титан, порівняно з іншими, такими як вуглець і кисень. Отримані дані свідчать про те, що стабільність планетарних систем може бути скоріше винятком, ніж правилом, пропонуючи новий погляд на наше місце в космосі.

    Чому так стається

    Дослідники пояснюють це явище розвитком «коливання» в системах з трьома або більше великими тілами. Така гравітаційна взаємодія може призвести до нестабільності, в результаті чого планети будуть поглинуті своїми зірками. Однак команда запевняє, що така доля малоймовірна для нашої Сонячної системи.