Зеленський призначив нового начальника Генштабу

    Ним, як і повідомлялось, став Анатолій Баргилевич .

    Як і повідомляло ZN.UA, новим начальником Генерального штабу ЗСУ президент Зеленський призначив Анатолія Баргилевича. Про це він повідомив у вечірньому відеозверненні.

    Досі цю посаду обіймав Сергій Шаптала.

    «Новим начальником Генштабу за пропозицією Головкома Олександра Сирського призначив генерал-майора Анатолія Баргилевича. Досвідчена людина, розуміє завдання цієї війни та українські цілі», — сказав Зеленський.

    За словами президента, сьогодні Сирський також визначив кандидатури своїх заступників, а також заступників начальника Генштабу.

    «Я підпишу відповідні укази. Всі хлопці бойові, фахові, кожен — із чітким знанням фронту та реальних потреб українських воїнів», — наголосив він.

    Генерал-майор Анатолій Баргилевич народився у селі Омелянівка Житомирської області.Закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

    З 2020 по 2022 рік Баргилевич був заступником командувача СВ ЗСУ з територіальної оборони.

    Ще до повномасштабного вторгнення РФ, у складі Сухопутних військ ЗСУ він почав створювати та розбудовувати потужну систему військ територіальної оборони.

    З 9 жовтня 2023 року Баргилевич обіймає посаду Командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

    На початку повномасштабної війни Баргилевич очолив оборону найважливішого сектору №1 оборони Києва на гостомельському напрямку. Він командував угрупованням, основу якого склали підрозділи ТрО він не допустив захоплення Києва росіянами.

    Майже півтора року Баргилевич був очільником штабу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

    Це угруповання військ, зокрема, брало участь у наступі на Харківщині позаминулого року.

    За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Баргилевич 2022 року отримав ордени Богдана Хмельницького II та III ступенів.

    У 2016 році за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання військового обов’язку, та з нагоди Дня Збройних Сил України Баргилевича нагородили орденом Данила Галицького.